sobota 29. července 2023

 

17. neděle v mezidobí A 2023



1. ČTENÍ 1 Král 3, 5. 7-12

Čtení z první knihy Královské.

    Hospodin se zjevil Šalomounovi ve snu v noci. Bůh pravil: "Žádej si, co bych ti měl dát."
    Šalomoun řekl: "Hospodine, můj Bože, tys učinil svého služebníka králem místo Davida, mého otce. Ale já jsem mladíček a nevím si rady. Tvůj služebník je však uprostřed tvého lidu, který sis vyvodil, lidu četného, který nelze pro množství ani sečíst ani odhadnout. Dej proto svému služebníku chápavé srdce, jak vládnout nad tvým lidem a rozlišovat dobro a zlo, neboť kdo by jinak mohl vládnout nad tímto tak početným lidem?"
    Pánu se líbilo, že Šalomoun žádal právě toto, a proto mu řekl Bůh: "Poněvadž jsi žádal právě toto a nežádal sis dlouhý věk ani bohatství ani život svých nepřátel, ale přál sis chápat právo, hle - splním tvá slova. Dám ti moudré a prozíravé srdce, že nebylo podobného před tebou, ani po tobě podobné nepovstane."


Žl 119 (118), 57+72. 76-77. 127-128. 129-130 Odp.: 97a
Odp.: Jak miluji tvůj zákon, Hospodine!

Prohlásil jsem za svůj úděl, Hospodine, že budu střežit tvá slova. Lepší je pro mě zákon tvých úst než tisíce ve zlatě a stříbře.
Odp.
Ať je mi útěchou tvé milosrdenství, jak jsi slíbil svému služebníku. Ať se mi dostane tvého slitování, abych byl živ, neboť tvůj zákon je mé potěšení.
Odp.
Proto miluji tvé předpisy více než zlato, než ryzí zlato. Proto jsem si vyvolil všechna tvá nařízení, nenávidím každou falešnou cestu.
Odp.
Podivuhodná jsou tvá přikázání, proto je zachovává má duše. Výklad tvých slov osvěcuje, poučuje prosté lidi.
Odp.



2. ČTENÍ Řím 8, 28-30

Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům.

Bratři a sestry!
    Víme, že těm, kteří milují Boha, všecko napomáhá k dobrému, těm, kdo jsou z Boží vůle povoláni. Neboť ty, které napřed poznal, ty také předurčil, aby byli ve shodě s obrazem jeho Syna, aby tak on byl první z mnoha bratří. A ty, které předurčil, také povolal, a ty, které povolal, také ospravedlnil, a ty, které ospravedlnil, také uvedl do slávy.


EVANGELIUM Mt 13, 44-52

Slova svatého evangelia podle Matouše.

Ježíš řekl zástupům:
    "Nebeské království je podobné pokladu, ukrytému v poli. Když ho člověk najde, zakryje ho a s radostí nad ním jde, prodá všechno, co má, a to pole koupí.
    Nebeské království je také podobné obchodníku, který hledá vzácné perly. A když najde jednu drahocennou perlu, jde, prodá všechno, co má, a koupí ji.
    Dále je nebeské království podobné síti, která se spustí do moře a zahrne všechno možné. Když je plná, rybáři ji vytáhnou na břeh, posadí se, co je dobré, vyberou do nádob, co však za nic nestojí, vyhodí. Tak to bude při skonání věku: Vyjdou andělé, oddělí zlé od spravedlivých a hodí je do ohnivé pece. Tam bude pláč a skřípění zubů.
    Rozuměli jste tomu všemu?" Odpověděli: "Ano."
    A on jim řekl: "Proto každý učitel Zákona, který se stal učedníkem nebeského království, je jako hospodář, který ze své bohaté zásoby vynáší věci nové i staré."

_________________________________________________________________

 Slůvko pro děti:

 Milé děti,

 Začátek dnešního prvního čtení trošku připomíná pohádku o zlaté rybce: Rybář ji chytí, a ona mu slíbí, že když ji pustí, tak mu splní tři přání - jakákoliv. Co bychom si asi přáli? Když si na tuhle otázku odpovíme, tak zároveň přijdeme na to, co je pro každého z nás to nejdůležitější. Král Šalamoun nejvíc chtěl moudrost, schopnost dobře vidět, co je dobré a co je špatné. A takové přání Pána Boha moc potěšilo, a Šalomounovi ho  splnil. A určitě Pána Boha potěší, když budeme o totéž žádat my, třeba každý den ráno. Je to v dnešní době moc potřebné.

 

Milí bratři a sestry,

 V prvním čtení je král Šalomoun (příznačně ve snu, kdy se dostává ke slovu lidské podvědomí) osloven Hospodinem, který mu nabízí splnění jakéhokoli přání. Je to podobný archetypální příběh, jako třeba naše pohádka o zlaté rybce, jako orientální vyprávění a Aladinovi a kouzelné lampě, nebo třeba jako děj slavného filmu Stalker režiséra Andreje Tarkovského, ve kterém je líčena výprava tří mužů do zakázané oblasti zvané Zóna - tam se má nacházet pokoj, ve kterém se splní nejhlubší a nejtajnější přání každého člověka, který vstoupí.

 Možnost nechat si splnit jakékoli přání zároveň rozkrývá hlubiny lidského srdce. Odhaluje holou pravdu o nás samých, o tom, co je v našem srdci opravdu to nejdůležitější. Král Šalamoun nejvíc touží po moudrosti. Je to jistě dáno také jeho životní situací: jako velmi mladému, bez zkušeností, je mu svěřeno kralování nad celým izraelským národem, a pociťuje tedy drtivou zodpovědnost. A tak si tedy žádá moudrost, schopnost dobře rozlišovat dobro a zlo. A Hospodinu se to líbí; projevuje se totiž, že když Šalomoun žádá o moudrost - místo čehokoli jiného - již ji vlastně má. A když ji už má, bude mu ještě přidána: Poněvadž jsi žádal právě toto a nežádal sis dlouhý věk ani bohatství ani život svých nepřátel, ale přál sis chápat právo, hle - splním tvá slova. Dám ti moudré a prozíravé srdce, že nebylo podobného před tebou, ani po tobě podobné nepovstane.

 V evangeliu se podobný motiv opakuje v Ježíšových podobenstvích o pokladu v poli a o perle. Ježíš nás skrze tato dvě podobenství chce přivést k zamyšlení, co je opravdu v našem srdci, co je pro nás nejcennější, co je ona perla a poklad. Je to opravdu Ježíšovo království lásky a pokoje, nebo něco jiného? Co bychom si pro sebe a pro druhé nejvíc přáli, kdyby nás Hospodin oslovil podobně jako ve snu krále Šalamouna? Nebo jednodušeji řečeno - je pro mne vztah s Ježíšem na prvním místě v životě, skutečně a bez přetvářky?

 Nakonec se ještě můžeme vrátit k dnešnímu druhému čtení z listu Římanům - proto, aby dnešní Boží slovo nevyznělo jen jako kazatelský apel, jako pouhá výzva k tomu, abychom Pána milovali nade vše, protože to tak má být. Výpověď druhého čtení je zaslíbením těm, kteří pochopili absolutní hodnotu Božího království; těm, kteří našli poklad a perlu. Kdo miluje Boha nade vše, říká svatý Pavel, zároveň chápe, že všechno, co jej v životě potká, i to obtížné a bolestivé, mu může pomoci k dobru. A má radostnou jistotu, že jeho život - i se všemi jeho zvraty, které přišly nebo ještě mohou přijít - směřuje do Boží Slávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat