čtvrtek 31. prosince 2020


Matky Boží Panny Marie 2021


1. ČTENÍ Nm 6, 22-27 

Čtení ze čtvrté knihy Mojžíšovy.

    Hospodin řekl Mojžíšovi: "Řekni Árónovi a jeho synům: Tak budete žehnat izraelským synům; budete jim říkat: 'Ať tobě Hospodin požehná a ochraňuje tě! Ať tobě Hospodin ukáže svou jasnou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!' Budou vzývat moje jméno nad izraelskými syny a já jim požehnám."


Žl 67 (66) 2-3. 5. 6+8 Odp.: 2a
Odp.: Bože, buď milostiv a žehnej nám!

Bože, buď milostiv a žehnej nám, ukaž nám svou jasnou tvář, kéž se pozná na zemi, jak jednáš, kéž poznají všechny národy, jak zachraňuješ.
Odp.
Nechť se lidé radují a jásají, že soudíš národy spravedlivě a lidi na zemi řídíš.
Odp.
Ať tě, Bože, velebí národy, ať tě velebí kdekterý národ! Kéž nám Bůh žehná, ať ho ctí všechny končiny země!
Odp.



2. ČTENÍ Gal 4, 4-7

Čtení z listu svatého apoštola Pavla Galaťanům.

Bratři a sestry!
    Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy, narozeného pod Zákonem, aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu. Tak jsme byli přijati za syny. A protože jste synové, poslal nám Bůh do srdce Ducha svého Syna, Ducha, který volá: "Abba, Otče!" Už tedy nejsi otrok, ale syn a jako syn také dědic skrze Boha.



EVANGELIUM Lk 2, 16-21

Slova svatého evangelia podle Lukáše.

    Pastýři pospíchali do Betléma a nalezli Marii a Josefa i děťátko položené v jeslích. Když ho uviděli, vypravovali, co jim bylo o tom dítěti pověděno. Všichni, kdo to slyšeli, podivili se tomu, co jim pastýři vyprávěli. Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom. Pastýři se zas vrátili. Velebili a chválili Boha za všechno, co slyšeli a viděli, jak jim to bylo řečeno.
    Když uplynulo osm dní a dítě mělo být obřezáno, dali mu jméno Ježíš, jak ho nazval anděl, než byl počat v mateřském lůně.

__________________________________________________

 Milí bratři a sestry,

    Do nového roku si letos asi nejvíc budeme přát pevné zdraví; a pak další obvyklé věci, jako štěstí, lásku, Boží požehnání a podobně.  Áronské požehnaní z prvního čtení je také svým způsobem něco, co má kněžský rod Áróna a jeho synů přát celému lidu Izraele. A hned dvakrát se zde lidu Izraele přeje, aby k němu Hospodin obrátil svou tvář.

     Důležitý je přitom kontext celého vyprávění. Čtvrtá kniha Mojžíšova, ze které je dnešní úryvek, se v latině jmenuje suše Numeri - Čísla, kvůli častým výčtům jmen a počtů, které se v ní vyskytují. V původní hebrejské Tóře se ale této knize říká b´midbár, „ Na poušti“.  Lid Izraele putuje pouští do zaslíbené země; žije dlouho v nejistém provizoriu. Pouť trvá dlouho a dostavuje se únava a vyčerpání. Velmi charakteristický je obrat, který najdeme v téže čtvrté knize Mojžíšově, v příběhu o zhotovení měděného hada Nechuštána: Lid už omrzelo být stále na cestě. Nebo, v ekumenickém překladu: Lid propadl na té cestě malomyslnosti.

    Boží lid má právě v této situaci zakusit Boží přítomnost a blízkost: má vidět jeho jasnou tvář; právě proto, aby nepropadl beznaději a skepsi, aby na cestě vytrval.

     Dnes slavíme slavnost Matky Boží Panny Marie. Připomínáme si ji jako Bohorodičku; díky ní k nám Bůh už navždy obrátil svou tvář. Když vidíme Ježíšovu tvář, vidíme tím zároveň tvář Otce. Ježíš přišel na svět také ‚na cestě‘, v provizoriu betlémské stáje, a v prvních dnech po narození musel s Marií a Josefem odejít do Egypta; v nejistotě, co bude dál. Maria ale i v této situaci po návštěvě pastýřů všechno uchovává ve svém srdci a rozvažuje o tom. My jsme pozváni k témuž; máme na naší cestě provizoriem a nejistotou, ve které se nyní nacházíme, mít právě tento rozjímavý postoj. Právě proto, abychom přese všechno zahlédli v událostech Boží jasnou tvář. Byla nám definitivně odkryta, když se Bůh do našeho světa narodil.

Žádné komentáře:

Okomentovat