sobota 11. prosince 2021

 

3. neděle adventní C 2021



1. ČTENÍ Sof 3,14-18a

Čtení z knihy proroka Sofoniáše.

  Jásej, siónská dcero, zaplesej, Izraeli, raduj se a vesel celým srdcem, jeruzalémská dcero! Zrušil Hospodin tvůj trest, odstranil tvé nepřátele, uprostřed tebe je Hospodin izraelským králem, zla se už neboj! V onen den bude řečeno Jeruzalému: Neboj se, Sióne, ať nejsou tvoje ruce malátné! Hospodin, tvůj Bůh, je uprostřed tebe, hrdina, vítěz, plesá nad tebou v radosti, obnovil k tobě svou lásku, s veselím nad tebou jásá jako ve dnech svátku.


Iz 12,2-3.4bcd.5-6 Odp.: 6
Odp.: Plesejte a jásejte,neboť nad vámi vládne Svatý Izraele.

Bůh je má spása! Bez obavy mohu doufat. Hospodin je má síla a statečnost, stal se mou spásou. S radostí budete vážit vodu z pramenů spásy.
Odp.
oslavujte Hospodina, vzývejte jeho jméno! Hlásejte mezi národy jeho díla, zvěstujte vznešenost jeho jména!
Odp.
Zpívejte Hospodinu, neboť učinil velkolepé věci, ať je to známo po celé zemi! Plesejte a jásejte, obyvatelé Siónu, neboť nad vámi vládne Svatý Izraele.
Odp.


2. ČTENÍ Flp 4,4-7

Čtení z listu svatého apoštola Pavla Filipanům.

Bratři a sestry!
   Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Vaše ušlechtilost ať je známá všem lidem. Pán je blízko. O nic nemějte starost! Ale ve všem předkládejte Bohu své potřeby v modlitbě a prosbě s děkováním.
   Pak Boží pokoj, který převyšuje všecko pomyšlení, uchrání vaše srdce a vaše myšlenky v Kristu Ježíši.


EVANGELIUM Lk 3,10-18

Slova svatého evangelia podle Lukáše.

    Lidé se ptali Jana (Křtitele): „Co máme dělat?“
   Odpovídal jim: „Kdo má dvoje šaty, ať se rozdělí s tím, kdo nemá žádné. A kdo má něco k jídlu, ať jedná stejně.“ Přišli také celníci, aby se dali pokřtít, a ptali se ho: „Mistře, co máme dělat?“ On jim odpověděl: „Nevybírejte víc, než je stanoveno.“ I vojáci se ho ptali: „A co máme dělat my?“ Odpověděl jim: „Na nikom se nedopouštějte násilí, nikoho nevydírejte, buďte spokojeni se svým žoldem.“
   Lid byl plný očekávání a všichni uvažovali o tom, zdali Jan není Mesiášem. Jan jim všem na to říkal: „Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánků. On vás bude křtít Duchem svatým a ohněm. V ruce má lopatu, aby pročistil (obilí) na svém mlatě a pšenici uložil na sýpce; plevy však bude pálit ohněm neuhasitelným.“
    Dával lidu ještě mnoho jiných napomenutí a hlásal mu radostnou zvěst.

_________________________________________________________________



Slůvko pro děti:

Milé děti,

Jana Křtitele se lidé ptají Co máme dělat? A on jim radí, podle toho, čím kdo je a co dělá: celníkům – tedy výběrčím daní – říká, aby nevybírali víc, než mají nařízeno, a vojákům, aby nepůsobili zbytečně násilí a spokojili se s tím, co jim za jejich službu v armádě zaplatí. Ale v biblických postavičkách máme i jedno dítě: co by asi tak Jan Křtitel řekl jemu? V evangeliích to nepíší, ale asi každý z vás, děti, ví, kde vás tlačí bota, co by bylo třeba nějak napravit nebo na čem pracovat. Stejně, jako to ví každý z nás dospělých. U někoho to může být třeba angličtina ve škole, nebo moc dlouhý čas strávený u počítačových her. Radost, kterou budeme už brzo prožívat z narození Ježíše, nám v tom může pomoci.

 

Milí bratři a sestry,

Na první poslech bychom si řekli, že přísné kázání Jana Křtitele o neuhasitelném ohni, který bude pálit plevy, se příliš ke dnešní Radostné neděli nehodí. Na konci úryvku dnešního evangelia je ale jakési shrnutí Janovy činnosti a hlásání: Dával lidu ještě mnoho jiných napomenutí a hlásal mu radostnou zvěst. A jedno bez druhého by nebylo možné: Když Jan požaduje obrácení, změnu života, solidaritu s chudými a nepoužívání násilí, zároveň hlásá radostnou zvěst: Boží království je blízko; nikoli jako hrozba soudu, jehož je třeba se bát, ale jako příslib spásy, na kterou člověk dlouho čekal, ze které se raduje a na kterou se těší: kdo žije v radosti a těšení, je mnohem otevřenější k dobru, ke sdílení toho, co má, k nápravě života.

Podobný motiv zaznívá i v prvním a druhém čtení: V jásavě radostné perikopě z proroka Sofonjáše se říká: Neboj se, Sióne, ať nejsou tvoje ruce malátné! V Pavlově listě do Filip zase: Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Vaše ušlechtilost ať je známá všem lidem. A mnoho podobných míst najdeme v Písmu svatém i jinde: když ve druhém listě Korinťanům vyzývá svatý Pavel ke sbírce na jeruzalémské křesťany, říká: Každý ať dá podle toho, jak se sám u sebe rozhodl, ne s těžkým srdcem, protože Bůh miluje radostného dárce. Můžeme si také vzpomenout na nepřijaté povolání bohatého muže, které je v různém podání ve všech třech synoptických evangeliích: když mu Ježíš říká, aby rozdal svůj majetek chudým a následoval ho, odchází smutný.

Trochu se teď opakuji, protože jsem o tomtéž hovořil již minulou neděli, ale možná bude dobré to zopakovat: smutek, beznaděj a strach v nás blokují schopnost milovat a vedou nás k sebeuzavření a ke lpění na tom, co máme. A naopak – vědomí toho, že jsme milováni, že ve všech těžkostech života je přítomný Spasitel, nám přináší radost; a tím nás otevírá vůči dobru, společenství a sdílení. Všichni, kteří přicházeli za Janem ke křtu, tohle určitě pochopili a zažili, i přes zdánlivě drsný Janův vnější vzhled a podobně drsné kázání. Jinak by se sami spontánně neptali: Co máme dělat?

Žádné komentáře:

Okomentovat