sobota 26. února 2022

 

Mše svatá za Ukrajinu 27. 2. 2022 – formulář V době války a rozvratu

 

Evangelium: Mt 5, 20 -24

Ježíš řekl svým učedníkům: Nebude-li vaše spravedlnost mnohem dokonalejší než spravedlnost učitelů Zákona a farizeů, do nebeského království nevejdete. Slyšeli jste, že bylo řečeno předkům: 'Nezabiješ.' Kdo by zabil, propadne soudu. Ale já vám říkám: Každý, kdo se na svého bratra hněvá, propadne soudu; kdo svého bratra tupí, propadne veleradě; a kdo ho zatracuje, propadne pekelnému ohni. Přinášíš-li tedy svůj dar k oltáři a tam si vzpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech tam svůj dar před oltářem a jdi se napřed smířit se svým bratrem, teprve potom přijď a obětuj svůj dar.

------------------------------------------------------------------------------------

Milí bratři a sestry,

Ježíš svým učedníkům klade na srdce, aby jejich spravedlnost byla větší než spravedlnost učitelů Zákona a farizeů. Asi je tímto svým požadavkem šokoval, protože právě učitelé Zákona a farizeové si zakládali na tom, že dodržují Mojžíšův zákon s jeho mnoha zákazy a příkazy do puntíku – což bylo právě považováno za spravedlnost před Hospodinem. Jak by tedy byla možná nějaká spravedlnost, která je ještě větší?

Ježíšovi jde ale o zvnitřnění. Jde mu o to, aby zákon nebyl vnější systém příkazů a zákazů, o kterém si mohu myslet co chci, ale hlavně že ho dodržuji. Ježíš chce, aby jej jeho učedníci měli vepsán do srdce, aby člověk sám chtěl dobro a spravedlnost. Ježíš ví, že kořeny lidských skutků jsou nakonec vždy v srdci člověka, a to je tedy třeba proměnit. Přesně tak, jak to předpověděl dávno před ním prorok Ezechiel: Pokropím vás očistnou vodou a budete čistí od všech svých nečistot, očistím vás od všech vašich model. Dám vám nové srdce, vložím do vás nového ducha, odejmu z vašeho těla srdce kamenné a dám vám srdce z masa. Vložím do vás svého ducha a způsobím, že budete žít podle mých zákonů, zachovávat má přikázání a plnit je.

Souvislost s událostmi těchto posledních dní je jasná: Trvalý mír, nejen na Ukrajině, nakonec nenastolí sebestatečnější obrana ani jakékoliv sankce. Jistě, modlíme se za to, aby ukrajinský lid svou vlast ubránil, modlíme se za to, aby Západ zareagoval dostatečně razantně. Ale k trvalému míru může vést jen obrácení srdcí těch, kteří jsou za mír – či válku – zodpovědní. Ano, byl by to zázrak; věc, která je extrémně nepravděpodobná, lidsky viděno vlastně nemožná.  Ale jako katolíci přece věříme, že zázraky se dějí.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat