sobota 31. prosince 2022

 

Matky Boží Panny Marie 2023



1. ČTENÍ Nm 6, 22-27

Čtení ze čtvrté knihy Mojžíšovy.

    Hospodin řekl Mojžíšovi: "Řekni Árónovi a jeho synům: Tak budete žehnat izraelským synům; budete jim říkat: 'Ať tobě Hospodin požehná a ochraňuje tě! Ať tobě Hospodin ukáže svou jasnou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!' Budou vzývat moje jméno nad izraelskými syny a já jim požehnám."

 


Žl 67 (66) 2-3. 5. 6+8 Odp.: 2a
Odp.: Bože, buď milostiv a žehnej nám!

Bože, buď milostiv a žehnej nám, ukaž nám svou jasnou tvář, kéž se pozná na zemi, jak jednáš, kéž poznají všechny národy, jak zachraňuješ.
Odp.
Nechť se lidé radují a jásají, že soudíš národy spravedlivě a lidi na zemi řídíš.
Odp.
Ať tě, Bože, velebí národy, ať tě velebí kdekterý národ! Kéž nám Bůh žehná, ať ho ctí všechny končiny země!
Odp.




2. ČTENÍ Gal 4, 4-7

Čtení z listu svatého apoštola Pavla Galaťanům.

Bratři a sestry!
    Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy, narozeného pod Zákonem, aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu. Tak jsme byli přijati za syny. A protože jste synové, poslal nám Bůh do srdce Ducha svého Syna, Ducha, který volá: "Abba, Otče!" Už tedy nejsi otrok, ale syn a jako syn také dědic skrze Boha.


EVANGELIUM Lk 2, 16-21

Slova svatého evangelia podle Lukáše.

    Pastýři pospíchali do Betléma a nalezli Marii a Josefa i děťátko položené v jeslích. Když ho uviděli, vypravovali, co jim bylo o tom dítěti pověděno. Všichni, kdo to slyšeli, podivili se tomu, co jim pastýři vyprávěli. Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom. Pastýři se zas vrátili. Velebili a chválili Boha za všechno, co slyšeli a viděli, jak jim to bylo řečeno.
    Když uplynulo osm dní a dítě mělo být obřezáno, dali mu jméno Ježíš, jak ho nazval anděl, než byl počat v mateřském lůně.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Slůvko pro děti:

Milé děti,

Maria je hlavně maminkou Pána Ježíše, to si při dnešní slavnosti nejvíc připomínáme. Ale svatý Pavel nám ve druhém čtení říká, že je to i maminka nás všech, protože skrze jejího Syna jsme byli všichni přijati za Boží děti – za Otcovy syny a dcery.

 

Milí bratři a sestry,

jak jsme slyšeli v evangeliu, Maria uchovávala vše, o čem hovořili betlémští pastýři, ve svém srdci a rozvažovala o tom. A pastýři sdělují, co jim uprostřed vánoční noci řekl anděl: Hle zvěstuji Vám velkou radost, radost pro všechen lid. Dnes se Vám narodil Spasitel, Kristus Pán.

Možná bychom si mohli říci, že Maria již v tuto chvíli vlastně nemá o čem rozjímat. Podle toho, co se píše v úvodu téhož Lukášova evangelia, by to mohlo vypadat, že by jí mělo být již všechno jasné. Anděl Gabriel jí přece řekl při zvěstování: Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš, bude nazýván Synem Nejvyššího, dostane trůn svého předka Davida, tvé dítě bude nazváno svaté, syn Boží. A pak, když jde Maria za svou příbuznou Alžbětou, je od ní nazvána požehnanou mezi ženami a matkou svého Pána. Kdo by měl ještě pochybnosti o tom, že je matkou Vykupitele? Jakou novou informaci jí mohli přinést pastýři, když hovořili o tom, že její děťátko je Mesiáš?

Maria to však přece uchovává v srdci a rozvažuje o tom, podobně jako později, za dvanáct let, po epizodě v jeruzalémském chrámě - a zcela určitě i tehdy, kdy to není v evangeliích výslovně řečeno, vždycky, když se svým výjimečným synem zažije něco nového a překvapivého. Jistě vše uchovávala ve svém srdci a rozvažovala o tom, když je navštívili mudrci od Východu, když slyšela Simeonovo a Annino proroctví v chrámu, když museli utéci do Egypta. Když Ježíš zdánlivě odmítl její přání v Káně ohledně vína. Když se jí zdánlivě zřekl a prohlásil, že jeho matka a jeho bratři jsou ti, kteří slyší Boží slovo. Když ho musela vidět umírat na kříži…

Maria je v tomto svém životním postoji vzorem pro nás. Neupadá do stereotypu, nemyslí si, že ji už nemůže potkat nic nového, nebo že už je jí všechno jasné. Vidí svůj život se svým neobyčejným synem stále nově, stále znovu chce poznat smysl všech událostí, které zažívá, stále znovu v nich objevuje Boží dobrotu a své výjimečné obdarování, stále hlouběji proniká do tajemství svého života. Možná proto je jeden z jejích titulů v loretánských litaniích Sedes sapientiae - což je v české verzi přeloženo jako Trůn moudrosti, ale třeba ve slovenské jako Sídlo múdrosti. Maria tedy nejen nese ve svém klíně Krista - vtělenou Boží moudrost - ale i ona sama je žena plná moudrosti.

Kéž se nám právě toto, milí bratři a sestry, v právě začatém roce daří. Většinou si přejeme štěstí, zdraví a Boží požehnání. Ale já bych nám všem chtěl popřát to, abychom dokázali ze životních událostí radostných i bolestných - onoho minulého roku i toho nového letošního - načerpat moudrost. Abychom v nich přes všechno těžké, co přišlo, nebo ještě přijde, dokázali vidět Boží dobrotu a lásku. A abychom jako Maria dokázali skrze tyto události čím dál víc rozkrývat tajemství i našich životů.


Žádné komentáře:

Okomentovat